RicoRoco - HOME Azure v.116
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
WEBMASTERING - Tworzenie Stron WWW: Języki Webowe, Grafika - PS, Animacja - FLASH, Skrypty, Wyszukiwarki, Pozycjonowanie i nie tylko..
  HOME   FORUM   HELP SEARCH Kalendarz Download Gallery Chat Zaloguj się Rejestracja  
Template

Links
Recent Top
By Yurek3
[06.01.2011, 16:54:10]

By Yurek3
[31.12.2010, 07:06:05]

By Yurek3
[08.12.2010, 17:21:30]

By Yurek3
[11.11.2010, 05:20:40]

By Yurek3
[04.11.2010, 19:48:16]

By Yurek3
[29.05.2010, 19:00:18]

By Yurek3
[10.05.2010, 05:50:46]

By Yurek3
[06.05.2010, 05:40:10]

By Zoes
[18.12.2009, 08:03:05]

[06.12.2009, 13:55:49]
Ostatni 20 Shout:
01.07.2010, 02:22:18
Witam Smiley
Sorry, ale stronka jest w uaktualnieniu.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Smiley
08.12.2008, 21:57:04
Pozdrowionka dla was Smiley
06.12.2008, 12:32:12
Yo! Niedługo poważniejsza aktualizacja forum.. Wymieniam wszystkie pliki! Smiley
08.09.2008, 16:42:15
Jest w necie naprawdę multum sboxów i zawsze polecam kożystać z zewnętrznych, a nie z budowanych.. i wiele za tym przemawia. Smiley
08.09.2008, 16:40:26
Jest standartowo wbudowany do TinyPortal, a TinyPortal, to modyfikacja SMF, która robi z tego forum prawdziwy Portal.
08.09.2008, 13:40:27
mam pytanie skad sciagnac takiego ShoutBox??
17.06.2008, 21:19:34
Yoo
12.06.2008, 07:28:56
Hi Anette i Adrian Smiley
To była pułapka na spamboty. Ale musze teraz zamknąc dla gości. Żeby pisac trzeba się zalogować. Chwilowo nie mogę polowac na spamboty.. brak czasu.. Ale potrzebne mi to do filtra.
Anetta
05.06.2008, 12:14:49
Smiley
gość
04.06.2008, 12:39:23
widać kochają Cię boty xD
gość
29.04.2008, 23:00:17
loco szpoco Cheesy
29.04.2008, 14:33:23
Sbox is online!
Ale.. tym razem zapoluje na spamboty!
Goście mogą korzystać bez przeszkód
26.03.2008, 22:28:03
Sorry z powodu wrednych spambotów, sbox chwilowo dla gosci nieczynny..
22.03.2008, 02:20:55
Zdrowych i Pogodnych Świat WielkiejNocy
21.03.2008, 03:41:44
o jak pusto.. to przez spamerów..
RSS - TP.net
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie   Do dołu
 Drukuj 
Autor           Wątek: Prośba o prztłumaczenie...  [Przeczytany 40899 razy]
0 users i 1 Gość przegląda ten wątek.
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#14 [10.12.2008, 01:00:15]

Już nie edytuje bo się co rozsypie..

Przypuszczam, że tak się stało ponieważ dałeś swoją klase która nie miała odwzorowania w pliku prettyGallery.css, wiesz Twoja klasa .gal {}

Może po prostu podmień nazwy tych klas w samym pliku html zanim dopiszesz coś do samych styli zewnętrznych, czyli daj ten zapis:

GeSHi -› Code: [select]
// GeSHi -› [code=html4strict]
<div class="prettyGallery">
  <ul class="gallery">


Moze się okazać, że wsio w pariadku.. Wink
r.
IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#15 [10.12.2008, 18:59:43]

Roco,może zdążę wieczorem sprawdzić co radzisz.
Zobacz ten problem live.
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#16 [11.12.2008, 07:40:11]

sorka nie stało czasu..

No zobaczyłem.. trzeba było tak odrazu..

Wystarczyło zastosowac tipsa z mojego poprzedniego posta czyli zamiast:

GeSHi -› Code: [select]
// GeSHi -› [code=html4strict]
<div class="gal">
    <ul class="gallery">


to wpisać to:

GeSHi -› Code: [select]
// GeSHi -› [code=html4strict]
<div class="prettyGallery">
    <ul class="gallery">


Tylko, że style od tej galeri mają drobne błędy inaczej po ich naprawieniu, całość jest nieposłuszna i leci całkiem na lewą stronę..
Ty natomiast kolego jesteś nie uważny.. Skopiowałes tego heda tu ode mnie a tam niestety linki zostały zamknięte w klamerki od [bbcode]
Tak nie może być! Sorry, mówiłem Ci otym, to forum próbuję dostosowac do prezentacji kodu itp.. stąd podświetlanie składni i multum innych zabawek.. ale niestety coś za dokładnie to wychodzi.. tj skrypt forum się chroni i jak widzi "gołe linki" to zamienia je na bbcode..
Musisz kopiując kod, tam gdzie są linki uważać na [ klamerki ] i bedzie git, okay?

Jedyny problem jaki zauważyłem to przy nawigacji te strzałeczki, tj ta z lewej nie jest do końca no i w ogóle widzę tam asymerie.. jak sądzę sam autor chyba nie do końca to przemyślał, lub nie wiedział jak z tego wyjść..

pobawiłem się tym i to trochę przesunąłem, ale usunąłem też ramke i wygląda zdecydowanie lepiej, szczególnie kiedy dochodzisz do końca i nie ma tej połówki kolejnej miniatury.., wtedy juz wygladało całkiem asymertycznie..

Zrobiłem kilka fotek z tej zabawy:






to już po ustawieniu:






Tu ustawiłem border na 0:






Połączyłem skrypty w jeden i dołozyłem ustawień, to nic, że skrypty maja swoje, można edytujac tylko plik index.php, czyli Twoja galerię - wpływać na zachowanie i samej galerii i na efekt lightboxa.. Jest opisane więc pobaw się w ustawienia i zobacz co Ci pasi

GeSHi -› Code: [select]
// GeSHi -› [code=javascript]
<script type="text/javascript" charset="utf-8">
//<![CDATA[
$(document).ready(function(){
$(&#39;ul.gallery&#39;).prettyGallery({
    itemsPerPage:3,/* ile ma być widocznych miniatur + połowa kolejnej */
    animationSpeed:&#39;slow&#39;,/* fast/normal/slow/- szybkość animacji: | szybko | notmalnie | powoli | */
    navigation:&#39;both&#39;,/* top/bottom/both/ - gdzie nawigacja: | góra | dół | tu i tu | */
    });
$("a[rel^=&#39;prettyPhoto&#39;]").prettyPhoto({
    animationSpeed: &#39;slow&#39;,/* fast/slow/normal/ - szybkość animacji: | szybko | powoli | normalnie | */
    });
});
//]]>
</script>


wiadomo..: ilość fotek w tym przewijanym okienku, szybkość przesuwania i nawigacja, w tym wypadku dałem na górze i na dole i wyszedł ciekawy efekt.. (fotka w załączniku..)
No i jest od prettyPhoto ustawienie: szybkości animacji, jest na slow, ale ciekawie wygląda kiedy jest na fast. Znowu przy samej prettyGallery może być przydatne kiedy jest duzo fote ustawienie na fast.., hmm kto nie sptóbuje, ten nie wie, nie? hehe


To jest Twój plik index.html:

GeSHi -› Code: [select]
// GeSHi -› [code=html4strict]
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml + xml; charset=ISO-8859-2" />
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
        <meta name="Robots" content="follow,all" />
        <meta name="Revisit-After" content="2 days" />
        <meta name="Distribution" content="global" />
        <meta name="Author" content="qrcze" />
        <meta name="Copyright" content="qrcze.pl" />
        <meta http-equiv="Content-Language" content="Polish" />
        <title>:) hmm stronka powinna mieć jak&#177;&#182; nazwę nie?</title>
<style type="text/css">
/*<![CDATA[*/
body
{
background-color:#000000;
margin:0 auto;
padding:0;
}
.gal
{
margin:20px auto;
text-align:center;
width:auto;
}
a:link, a, a link, a img, a li, img {
border: 0;
outline: none;
text-decoration: none;
}
/*]]>
*/
</style>
<script src="js/jquery.js" type="text/javascript" charset="utf-8"></script>
<link rel="stylesheet" href="css/prettyGallery.css" type="text/css" media="screen" charset="utf-8" />
<script src="js/jquery.prettyGallery.js" type="text/javascript" charset="utf-8"></script>
<link rel="stylesheet" href="css/prettyPhoto.css" type="text/css" media="screen" charset="utf-8" />
<script src="js/jquery.prettyPhoto.js" type="text/javascript" charset="utf-8"></script>
    </head>
    <body>
    <div align="center" style="margin:2em auto; text-align:center;" class="gal">
    <div align="center" class="prettyGallery">
        <ul class="gallery">
            <li><a href="obrazy/1.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 1"><img src="thumbs/1.jpg" width="120" height="80" alt="Tytuł foty nr. 1" /></a></li>
            <li><a href="obrazy/2.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 2"><img src="thumbs/2.jpg" width="120" height="80" alt="Tytuł foty nr. 2" /></a></li>
            <li><a href="obrazy/3.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 3"><img src="thumbs/3.jpg" width="120" height="80" alt="Tytuł foty nr. 3" /></a></li>
            <li><a href="obrazy/4.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 4"><img src="thumbs/4.jpg" width="120" height="80" alt="Tytuł foty nr. 4" /></a></li>
            <li><a href="obrazy/5.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 5"><img src="thumbs/5.jpg" width="120" height="80" alt="Dzieki raz jeszcze... Tytuł foty nr. 5" /></a></li>
            <li><a href="obrazy/6.jpg" rel="prettyPhoto[gallery]" title="Opis foty nr. 6"><img src="thumbs/6.jpg" width="120" height="80" alt="Tytuł foty nr. 6" /></a></li>
        </ul>
    </div>
<script type="text/javascript" charset="utf-8">
//<![CDATA[
$(document).ready(function(){
$(&#39;ul.gallery&#39;).prettyGallery({
    itemsPerPage:3,/* ile ma być widocznych miniatur + połowa kolejnej */
    animationSpeed:&#39;slow&#39;,/* fast/normal/slow/- szybkość animacji: | szybko | notmalnie | powoli | */
    navigation:&#39;both&#39;,/* top/bottom/both/ - gdzie nawigacja: | góra | dół | tu i tu | */
    });
$("a[rel^=&#39;prettyPhoto&#39;]").prettyPhoto({
    animationSpeed: &#39;slow&#39;,/* fast/slow/normal/ - szybkość animacji: | szybko | powoli | normalnie | */
    });
});
//]]>

</script>
    </div>
    </body>
</html>


Jak widać, dałem tego holderka z galerią w dodatkowego diva i dzięki temu można za pomocą klasy .gal {} łatwo wpływac na miejsce wyświetlania itp.. Narazie jest ustawione po środku i 20px od góry..

Musisz podmienić style.. Spakowałem do zipa plik index.html i style prettyGallery.css

Dobra podmień pliki i coś rzeknij, okay? wg. mnie to powinieneś przedewszystkim zastosować moje tipsy.., to byłaby jakas nauka, albo pójść na skróty i tylko podmienić pliki hehe

Na zdrowie Pyot  Roll Eyes

Pozdrówka Smiley
roco


* p7.jpg [44.69 KB, 487x182 - wyświetlony 604 razy.]
* pyot.zip [2.01 KB - pobrany 280 razy.]
IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#17 [11.12.2008, 15:34:13]

Trochę mi wstyd za te bezmyślne wklejenie kodu baz sprawdzenia - wybacz.
Od kilku dni mam dużo pracy,od rana do wieczora.
Niemniej do Ciebie zaglądam.Galerię załadowałem dopiero wczoraj.
A Twoje wczorajsze rozwiązanie,jak się okazuje dobre miałem sprawdzić dzisiaj ale Ty jesteś szybszy.Za szybki Smiley
No i Roco,nie szukam żadnych skrótów,naprawdę.
Doceniam Twoją pracę za którą dziękuję,Twoje rozwiązanie działa Smiley

Wkrótce się odezwę,ponownie wielkie dzięki i do następnego  klikania ?

Pozdrawiam.
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#18 [11.12.2008, 21:15:26]

hehe no i, Pyot? co ja mam Ci napisać?
Wydaje mi się, że za bardzo się "ceregielisz".. a przecież mnie znasz i to już parę latek.. wiesz że pisze głównie grotezką, ale od zawsze nazywam rzeczy po imieniu.. białe jest bałe.. a komuch, zawsze nim będzie hehe bez względu jakbyśmy go nie nazywali.. itd..
Zobacz mi zależy na jak najwyższej jakości tego co robię, i Ty powieneś to rozumieć.., zobacz masz swoją remontownię.. i co odwalasz ludziom "sztukę", czy starasz się robic to co robisz jak najlepiej? ze mną jest tak samo.. nic się nie zmieniło odkąd jestem na tym świecie, mam swoje zasady i jestem ich niewolnikem..
Nie musi Ci byc wstyd, nie masz najmniejszego powodu, żeby przepraszać mnie za cokolwiek.. a i tak brzmiało to tak, jakbyś przepraszał świat, za to że żyjesz.. hmm to chyba niezbyt rozsądne.. I z niczym nie pękaj.. info o takiej galerii i jej instalce czy integrze.. przyda się tu.. to raczej ja powiniem ubolewac nad tym, że do tego stopnia odzwyczaiłem się od polskiej mowy, że piszę z takimi błędami, jakbym wcale do szkoły nie chodził hehe
Moje rozwiązanie napewno działa, ponieważ zapamiętałem Twoją stronę i ją poprawiłem.. i nie ma tu żadnej Twojej winy, poprostu nie było tak easy nie?, ale jak widac na fotkach - jest to możliwe.. Podmień pliki i będzie wypasio! Przecież chciałeś mieć wypaśną galerię i ją masz, więc głowa do góry hehe

Pozdrawiam Smiley
roco

PS. Zapraszam z kolejną zgadką/zagwozdką! Wink
[Ostatnia zmiana: 11.12.2008, 21:22:10 by: Rico Roco] IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#19 [14.12.2008, 22:28:03]

Nie noroco,nie jest tak kiepsko ze mną  Cheesy

Po prostu nie lubię nadużywać czyjegoś czasu,ja amatorsko dla znajomych coś tam robię i wiem ile to zajmuje,Ty webmasta to pewnie szybciej,ale jednak.
A tu ten chce to,tamten owamto jeszcze inny prosi o to i owo i tak leci,na wypełnieniu zobowiązań schodzi masa czasu.
A Twój czas ?
Tylko o tym pisałem.

Ja mam kiepską pamięć,i mam z tym problem ale to moja historia,i nie wiem ile bym sobie do głowy wbijał to większość przeleci nie zostawiając wiele pożytecznego Smiley

Więc to co mi wytłumaczysz a ja potaknę - niewykluczone,że pojutrze wstyd mi będzie ponownie zadać to samo pytanie...

Tyle.
A z zagwózdką masz jak w banku.

Pozdrawiam.
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#20 [14.12.2008, 23:46:06]

..loco spoco Wink

Tylko powiedz mi.., poprawisz to kiedyś? bo zajrzałem tam i jest jak było.., a wystaczy 2 pliki podmienić..
Tak kosztuje to włożona pracę, jak wszystko zresztą, ale ja się przy tym rozwijam więc również mam korzyść, okay?

Co do zapamiętywania to straszne co piszesz.. Może to zapisuj?, np. utwórz katalog tipsy a w nim inne np. html, css, javascript, i jak coś trafisz to to zapamiętuj w odpowiednich folderach.. całe stronki, wpisy w notatniku itp.. napewno się przyda, i wyrobisz sobie prawidłowe odruchy.. wystarczy później, że zostanisz ich niewolnikiem hehe

Zrób piękną galeryjkę, ok?

Pozdrówka Smiley
roco
IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#21 [17.12.2008, 20:36:22]

..loco spoco Wink

Tylko powiedz mi.., poprawisz to kiedyś? bo zajrzałem tam i jest jak było.., a wystaczy 2 pliki podmienić..
Tak kosztuje to włożona pracę, jak wszystko zresztą, ale ja się przy tym rozwijam więc również mam korzyść, okay?

Co do zapamiętywania to straszne co piszesz.. Może to zapisuj?, np. utwórz katalog tipsy a w nim inne np. html, css, javascript, i jak coś trafisz to to zapamiętuj w odpowiednich folderach.. całe stronki, wpisy w notatniku itp.. napewno się przyda, i wyrobisz sobie prawidłowe odruchy.. wystarczy później, że zostanisz ich niewolnikiem hehe

Zrób piękną galeryjkę, ok?

Pozdrówka Smiley
roco


Roco.
Tą galerię wrzuciłem aby Ci pokazać na żywo Smiley
Galeryjka dla znajomej (wspominam,że pomógł mi ktoś życzliwy).
Tylko jeszcze ważny dzynks...
Jak mam wstawić kodowanie aby teksty jako komentarz akceptowały ppolskie znaki ?
Zmieniam gdzie mogę ;
Tu chodzi o
Code: [select]
charset="utf-8"

 prawda ?
No,ale zmieniam gdzie się da na
Code: [select]
charset="iso-8859-2"

I chyba mnie...!@#$%^&*() Huh
Pozdrawiam Smiley
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#22 [18.12.2008, 01:23:50]

To spoko, bo już się martwiłem.. Wink

Masz problem z kodowaniem?
A w jakim kodowaniu jest stronka Twojej przyjaciółki? - to w takim kodowaniu musisz pisać..
Zrobiłem test i na tej Twojej galeryjce i masz w meta ISO-8859-2, a skrypty narzucają sobie swoje własne kodowanie utf-8, niezależne od kodowania strony.

Taki przykład.. jeśli napiszesz w html w kodowaniu iso-8859-2 te literki: ĄŻŹĆĘŚŃŁÓ ąśżźćęółń, to będą w kodzie wyglądały tak:

Code: [select]
ˇŻ¬ĆĘ¦ŃŁÓ ±¶żĽćęółń



Jeśli miałyby być kodowane w utf-8 te same literki, czyli: ĄŻŹĆĘŚŃŁÓ ąśżźćęółń, to będą w kodzie wyglądały tak:

Code: [select]
ĄŻŹĆĘŚŃŁÓ ąśżźćęółń


Oczywiście w UTF-8 bez (BOM)

Jesli stronka ma kodowanie w iso, to musisz stosowac to kodowanie w znakach, tak jak to pokazałem w "code" przy kodowaniu iso..

Napisz więcej, to proste, ale potrzeba więcej szczegółów.., o ile to co napisałem nie pomogło..

Pozdrówka Smiley
roco
[Ostatnia zmiana: 18.12.2008, 01:39:55 by: Rico Roco] IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#23 [18.12.2008, 18:27:20]

Link.
Chwilowo komponuję i testuję...
Podpowiedz.
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#24 [19.12.2008, 02:58:54]

Ok.. sam się prosisz hehe

no dobra, stronka ma sporo błedów, głównie to mieszanka starego html'a z nowym, czyli nie pozamykane tagi itp. dupershwanze.. loozio, nie pekaj, daj te pliki, to Ci poprawię, żeby przechodziło validację.. Po za tym co z formularzem? zrezygnowałeś?
To było tak poza tematem..

To dobrze, że chcesz podmienić tę ostatnią galerię.., zupełnie tam nie pasuje, natomiast to co chcesz zrobic jest wypasio i pasuje klimatem!

Poprawiłem co mogłem, za dużo opowiadać.. hmm dam Ci parę tipsów..

Charset..

Po pierwsze ten charset.. Dokument, który masz w załączniku, ma deklarację w UTF-8 i Jest Zapisany w UTF-8, dlatego w opisach piszesz "normalnie" jak np. tu kiedy piszesz posta.. czyli wszystkie polskie "znaczki" dozwolone - ąśżźćłóę blabla Piszesz to normalnie w tych opisach. Zrobiłem test i jest ok (fota w załączniku)
Przypominam i warto to zrobić z powodu konstrukcji tego lightboxa, że do miniatury idzie alt= i dajesz tytuł fotki, a do linka idzie title= i tu dajesz opis fotki.
Warto to zrobić, nie tylko z powodów wizualnych, ale również dla odwiedzających, żeby wiedzieli co oglądają..


Fotki..

Gł. powodem tego, że pocięte grafiki nie chcą trzymać się razem, tylko są szczeliny, jest to, że np. mamy mini grafikę w linku i przenosimy do nowego wiersza np. <img.. albo </ a> - skutkiem czego widzimy różne szczelinki.. Warto zwrócić na to uwagę, kiedy grupujemy fotki, np. tak jak Ty w tzw. "chmurę fotek", czy też kiedy mamy do czynienia z pociętym layoutem..
W tym wypadku warto jechac jednym ciągiem czyli tu gdzie kończy się link, zaczynamy kolejny, a wszystko jednym ciągiem.. zobaczysz w pliku..
Jeśli już tak mamy, to fotki są jedna na drugiej i wręcz sklejone, wtedy dajemy padding, margin i mamy to co chcemy, w tym wypadku dałem padding = 1px i wyszło bardzo gustownie i delikatnie, jak chcesz większe odstępy, to zwiększ ten padding w stylach w .gallery img {}
Dałem fotkę jak to wyszło, (w załączniku)


Trochę przemodelowałem te style i wszystko chodzi jak należy, jest wyśrodkowane i zgrabnie ułożone na stronie, ale również przechodzi validacje (fota w załączniku)

Zapakowałem plik index.html i style do lokal.zip (w załączniku) - pobierz, rozpakuj i podmień pliki, zeby zobaczyć czy jest ok. Jeśli jest wporzo, to daj właściwe opisy itd.

W wolnej chwilce podrzuć mi resztę plików to spróbuję Ci te pliki poprawić i napiszę co i dlaczego.. ew. pytaj o wszystko!

Pozdrawiam Smiley
roco


* charset.jpg [58.24 KB, 275x498 - wyświetlony 585 razy.]

* valid.jpg [18.21 KB, 261x62 - wyświetlony 596 razy.]

* site.jpg [251.37 KB, 1041x608 - wyświetlony 606 razy.]
* lokal.zip [2.84 KB - pobrany 299 razy.]
[Ostatnia zmiana: 19.12.2008, 03:08:17 by: Rico Roco] IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#25 [19.12.2008, 04:34:56]

hehe znowu zaczepiłem o tego topa.. i przyszło mi cos do głowy..
- myślałeś o tym, że mogłoby to np. wygladać tak:



Większą fotę daję do załącznika. Zapakowałem to ponownie, zmienione + dołożyłem fotki jak to wyglądało pod innymi przegladarkami.. Np. "zasłonka" pod Operą była tylko do połowy.., pod IE backgroud był mocno przesunięty w dół itd.. Zrobiłem kilka fotek i całość zapakowałem do lokal1.zip (w załączniku).
Jak zobaczysz te fotki, to sam stwierdzisz, że lipka.. była.. Ale z niczym nie pękaj, zrobisz jedną druga i sqmasz o co biega.. to łatwe, tylko potrzeba odrobinkę uwagi..
BTW. jeśli zrobisz z tego taką formę pocztówki, to nawet kiedy ustawisz padding na 0 to też będzie wypasio, nie mówię, że lepiej, ale również wypasio..,
- czyli całkiem bez przerw.. (druga fota w załączniku)

Pomyślałem, że za mało Ci napisałem o charsecie..
Chodzi o to, że nie wystarczy dac deklaracji w meta że to np. utf-8, kiedy było np. iso-8859-2, należy to jeszcze przekonwertowac, albo zapisac takim edytorem, który pozwoli Ci to zapisac z dowolnym kodowaniem, wtedy konwersja nastąpi automatycznie..
A u Ciebie jest teraz tak, że kiedy wybierzesz kodowanie w iso to jest ok, a krzaki pojawiają się przy utf'ie. W plikach które Ci dałem jest już ok i wpisujesz tam normalnie ąśźń itp..

Ok. porzerz te wszystkie pliki i popatrz jak to wyglada itp..

Pozdrawiam Smiley
roco


* lastTheBest.jpg [252.67 KB, 1003x613 - wyświetlony 561 razy.]

* lastTheBest2.jpg [234.83 KB, 1011x617 - wyświetlony 595 razy.]
* lokal1.zip [2296.04 KB - pobrany 308 razy.]
IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
pyot

Customer
*
Offline
Poland
Poland


Posty 24


Odpowiedz#26 [28.12.2008, 14:45:50]

Roco.
Dziękuję ponownie.
Sorki,że dopiero odpisuję ale wiesz - święta Smiley
Zaglądałem tu wcześniej,pobrałem co mi oferowałeś.
Ale...
Masz piękny layout ,przynajmniej top,resztę widzę w totalnej rozsypce -piszę w prawym dolnym rogu,coś się sypie...

Spóźnione ale szczere -Wesołych Świąt  SmileySmiley
IP Zapisane
Rico Roco
W3Masta
Administrator
*****
Offline
United States Sex:Mężczyzna
United States

"Imagination is more important than knowledge."

Posty 198


WWW
Odpowiedz#27 [28.12.2008, 19:20:13]

Elo Pyot! Smiley

Niczym się nie przejmuj! Ja w ogóle nie chodze spać i mam nadzieję, że uda mi się na czas z projektami przed końcem roku..

Dla Ciebie również Zdrowych Pogodnych Świąt BN i Szczęśliwego Dostatniego Nowego Roku!  Cheesy

Lay jest świąteczny, w styczniu zniknie jako defaultowy. Nie wiem co masz na myśli: ",resztę widzę w totalnej rozsypce -piszę w prawym dolnym rogu,coś się sypie..." - to jakiś joke? Jakiej przeglądarki używasz - IE w wersji 6? Nie czytasz tego co piszą w netświecie? IE jest koniem trojańskim dla systemu, możesz stracić wszystkie dane, jeśli kożystasz z IE szczególnie z wersji poniżej 7..
Ja już nigdzie nie mam IE6 więc nie mam nawet jak sprawdzić.. po za tym.. zubożać wygląd tylko po to, żeby sprzyjać już nie rozwijanym i badziewnym przeglądarkom? hehe

Jeśli piszemy, że lay się sypie, lub coś jest w rozsybce, to mamy na myśli, że np. jakieś elementy nachodzą na siebie, lub są nie zgrane, "uciekają" gdzieś po za itp.. więc.. hmm nie bardzo kaman...
Za to sypie "śnieg".. mam kilka skryptów i wszystkie spowalniają stronę, więc na początku stycznia usunę skrypt.. Wolałem ten skrypt, króry daje ciekawy i pasujący do reszty efekt, reaguje również na zachowanie kursora.. Inne to już klasyczne płatki śniegowe, lecz niestety w tej skórce padają tylko do połowy..

Myślę, więc, że miałeś na myśli "padający śnieg" i to nim "sypie".. Jeśli coś innego się rozsypało, to proszę o screena.. Smiley

Pozdrówka Smiley
roco
IP Zapisane

Twoje ważniejsze dane..!   |   Potestuj sobie, swoje łącza..  Smiley

          
Strony: 1 [2] 3  Wszystkie   Do góry
 Drukuj 
 
Skocz do:  

Geo Visitors Map  
24.08.2019, 01:02:14